11 iun. 2011

Hota cu motor cu turbina, recomandarea noastra pentru bucatariile "open space"

Beneficiind de o putere de absortie sporita, datorita motorului cu turbina, hota semineu este recomandabila utilizatorilor casnici ale caror bucatarii sunt "deschise"-open space, adica comunica cu living-ul sau locul de luat masa(dinning room), acolo unde este cazul. Avantajul hotei cu turbina este dat de principiul de evacuare bazat pe o turbina atasata unui motor paletar orientat in sensul evacuarii, fapt ce permite si posibilitatea unei convectii naturale, in cazul favorabile-modul in care este pozitionata evacuarea la exterior. Va recomandam articolul in care am evaluat principalele categorii de produs din gama Beko, in articolul Pareri despre Beko.

Fata de hota traditionala, care este mai eficienta pe recirculare , avand un sens de evacuare spiralat, hota cu turbina este solutia optima pentru cei care au probleme cu mirosul si grasimea in bucatarie. Modelele de hote traditionale, cu doua motoare sunt mai eficiente decat cele cu un singur motor, dar mai inefiente decat o hota cu motor cu turbina. Va recomandam totodata si articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.


Avand in vedere tendinta de a petrece cat mai putin timp in bucatarie, din ce in ce mai multe persoane folosesc din ce in ce mai putin plita pentru a incalzi, preferand cuptorul cu microunde si prin urmare si necesitatea hotei scade. Acesti utilizatori trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte atunci cand aleg sa foloseasca hota cu recirculare, fara a mai avea nevoie de un burlan de evacuare spre exterior.

Va recomandam si articolul Cea mai buna hota Hotpoint, in care este prezentata una din cele mai puternice hote incorporabile din piata europeana.

Toate hotele sunt dotate cu un filtru de grasime ce previne ca aceasta grasime sa ajunga la motor, fapt ce ar cauza defectarea acestuia. Filtrele de grasime pot fi acrilice (de hartie-cunoscute in comert) sau de aluminiu sau metalice, lavabile. Cele acrilice trebuiesc inlocuite in conditii normale de utilizare o data la 3 luni.

Pentru informatii detaliate privind caracteristicile de care este recomandabil sa tineti cont atunci cand achizitionati o hota, fie ca vorbim de una cu evacuare sau una cu recirculare, cititi articolul Criterii alegere hota incorporabila.
Ce trebuie sa aiba o hota pentru a putea fi folosita fara burlan, prin recirculare? Teoretic toate hotele pot fi adaptate pentru recirculare, fata de filtrul de grasime, precizat anterior, acestea mai au nevoie de un filtru de miros, cunoscut sub denumirea de filtru de carbon. Acesta are o durata de utilizare cam de tot 3 luni, insa poate diferi de la situatie la situatie. 
Ce este important de stiut atunci cand nu vrei sa ai burlan la hota? Un burlan si o gaura data in perete costa in general in jur de 250 de lei. Daca decizi sa nu ai evacuare, acesti bani ii poti da pe filtrele de carbon universale cam in 3 ani. Vezi si cele mai bune oferte la hotele incorporabile de la eMAG.

Totodata este de retinut faptul ca hotele telescopice sunt cel mai greu de adaptat pentru recirulare, pe langa improvizatia care trebuie facuta pentru fixarea filtrului, daca acesta este universal, corpul suspendat in care este montata hota, trebuie lasat libet, in partea superioara.

Va recomandam articolul Cea mai buna hota incorporabila Bosch, in care este analizata cea mai puternica hota incorporabila din gama producatorului german de electrocasnice.

Nici hotele decorative nu sunt de preferat atunci cand vorbim de recirculare. Acestea au un splitter, in masca care distribuie la stanga si la dreapta aerul filtrat. Daca se opteaza pentru filtre universale, aceasta masca trebuie data jos de fiecare data cand se schimba filtrele. In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.

Va recomandam si articolul Avantajele si dezavantajele hotelor oblice.

Aceste dezavantaje pot fi eliminate prin cumpararea filtrelor de carbon standard pentru modelul ales, aceste filtre gasindu-se la service-urile specializate, insa costa in jurul a 100 de lei , la 6 luni. In aceasta situatie, aceste filtre se monteaza direct pe motor.Am realizat un top al celor mai bune hote incorporabile, hote ce pot fi adaptate si pentru recirculare, tinand cont de criteriile de alegere ale hotei incorporabile, criterii mentionate in randurile de mai sus.


Hotele standard sunt cel mai usor de adaptat pentru recirculare si folosire a filtrelor de carbon universale, care inseamna implicit o reducere semnificativa a costurilor. Totodata, daca hota este adaptata pentru filtre acrilice, de hartie, atunci este si mai bine. Pe piata exista un filtru mixt, acrilic-pentru grasime si carmon-pentru miros, care are acelasi cost a unui filtru de carbon universal si se poate folosi la o astfel de hota, reducand si mai mult costurile  De retinut in final ca utilizarea hotei pe recirculare va reduce eficienta de absortie cu cca 30%.

Pentru mai multe hote incorporabile evaluate de Incorporabile Premium, va recomandam sectiunea blogului IP Scoring Hote incorporabile.

5 comments:

Mihai S spunea...

poza e a unei hote aeg. eu am cumparat-o din baneasa de 3 ani si merge fara cusur.

Andreea Dima spunea...

Electrocasnicele de la Aeg sunt cele mai tari. Sunt facute in Germania, Songurele lucruri care se strica repede sunt becurile. Mi-au picat si la cuptor si la hota dupa 3 ani, In rest mancarea iese extraordinar,

Mihai C spunea...

Foarte tare hota de la AEG, dar e foarte scumpa.

Alexandra spunea...

unde gasim hota de la Aeg? care este modelul

Greu Sorin spunea...

Am gasit o hota de la Cata si pe harite arata foarte bine, are putere mare de absortie? Pareri in legatura cu ea? Este o firma buna?