17 dec. 2014

Criterii alegere aspirator

Pe piata exista 4 tipuri de aspiratoare, cel mai bun randament putere nominala (consum)/ putere de absortie gasindu-se in ordine la aspiratorul cu sac, urmat de aspiratorul fara sac, apoi aspiratorul cu spalare si in cele din urma cel cu filtrare prin apa.

Aspiratorul cu sac este cel mai eficient si are costurile cele mai mici de mentenanta in timp. Daca utilizatorul opteaza pentru un aspirator cu saci de hartie, pentru ca ace
stia sunt mai igienici, recomandarea este ca sa aleaga un model Philips sau Electrolux, marci care fac 90% din gama cu saci denumiti S-bag, saci de hartie care sunt cu 50% pana la 70% mai ieftini decat la ceilalti producatori.

Aspiratorul fara sac este in trend in ultimii doi ani, are un randament cu 80% mai mic decat un aspirator cu sac, in ceea ce priveste puterea de absortie. Acesta are un compartimet de plastic, un vas in cere se trange mizeria si care apoi se arunca. Utilizatorul nu are costuri cu sacii, in cazul in care acestia sunt de hartie, insa la aceste modele filtrele se compromit mult mai repede, intre 6-12 luni si sunt semnificativ mai scumpe, pretul acestora variind intre 50 si 100 de lei, in functie de producator.

Va recomandam si articolul Criza aspiratoarelor de putere mare.

Aspiratorul cu spalare, o mare fixa pana acum 3 ani, devine din ce in ce mai putin prezent pe piata. Principalul dezavantaj al acestuia este dimensiunea si accesoriile greu de gestionat ca si spatiu si montaj. Plus aparitia mopului cu abur a rupt piata de nisa al acestui tip de aspirator. Plusuri: aspira inclusiv lichide.

Aspiratorul cu filtrare, cel mai ineficient ca si putere de absortie, un produs de teleshopping, greu si cu o putere de absortie cu pana la 60% mai mica decat un aspirator cu sac, are ca principal argument de cumparare, faptul ca praful este oprit intr-un vas cu apa, ceea ce nu stiu in general utilizatorii unor astfel de aspiratoare este ca s-a inventat filtrul Hepa, filtru care retine particule de pana la 0.3 microni.

Criterii:
1. Puterea de absortie-cel mai bun indicator al performantelor unui aspirator;
2. Calitatea periei, periilor-o mare pare din putere poate fi anulata de o perie modesta, cele mai bune perii de pe piata fiind cele trizone
3. Costul consumabilelor si a mentenantei
4. Nivelul de zgomot 
5. Materialul din care sunt realizate rotile-evitati rotile din plastic daca aveti parchet si nu doriti sa vi-l compromiteti, mergeti pe varianta unor roti cauciucate