18 dec. 2014

Diferente intre piroliza si cataliza la cuptoarele incorporabile

In general o provocare in momentul alegerii unui  cuptor incorporabil cu program sau sistem de autocuratare, diferenta dintre piroliza sau cataliza este de cele mai multe ori subiectiva in opinia potentialului utilizator si nu are la baza toate informatiile, toate plusurile sau minus-urile ale acestor sisteme de autocuratare.

Am realizat un top al celor mai bune cuptoare incorporabile tinand cont de principalele criterii de alegere ale cuptorului incorporabil, top pe care-l puteti accesa in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil.
Asadar, sistemul de autocuratare pirolitic este cel mai eficient sistem de autocuratare, nu are niciun fel de consumabil si nici costuri ulterioare achizitionarii, insa pretul este in general mai mare cu pana la 30% fata de un cuptor cu autocuratare catalitica. Autocuratarea se face pe toata suprafata interioara cuptorului, lucru foarte important. Ca si minus-uri, consumul ce poate ajunge pana la 3kw/h doar in momentul programului de autocuratare. In timpul utilizarii cuptorul consuma la fel ca si celalalte, sub 1kw/h.

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale cuptorului incorporabil, cititi articolul Criterii alegere cuptor incorporabil.

Sistemul de autocuratare catalitica este de fapt o inventie mai ieftina a unei alternative la piroliza. Acesta este mai putin eficient, autocuratarea se face doar pe peretii catalitici, pereti care sunt suprapusi peste peretii cuptorului, si vor exista zone, la intersectia planurilor fetelor interioare ale cuptorului unde va trebui sa curatati manual. Un alt lucru care este important este dat de costurile post vanzare. Durata de viata estimata a acestor pereti este undeva intre 3si 4 ani, dupa care acestia se consuma, practic se sparg si trebuiesc inlocuiti daca utilizatorul doreste sa aiba in continuare autocuratare. Daca nu va ramane fara autocuratare, prin demontarea peretilor consumati. Costurile unui perete este intre 80 si 150 de lei, in functie de producator.

6 comments:

Marian spunea...

Fata de autocuratarea cu abur piroliza este mai buna sau mai putin buna?

Admin spunea...

@Marian - curatarea pirolitica este cel mai bun sistem de autocuratare de pe piata in acest moment.

Nadia spunea...

Ce parere aveti despre Ecoclean de la Bosch? E comparabila cu piroliza? Multumesc

Admin despre ecoclean spunea...

@ Nadia... În niciun caz... E o clean înseamnă autocuratare catalitica.

Mirela spunea...

Am avut cuptor electric de la Whirlpool cu piroliza. Nu am fost incantata de functie in sensul ca dupa activarea functiei, cuptorul nu a fost cel mai curat(si nu era prea murdar la activarea functiei). Ideea e ca daca materialul(tabla) din care este facut cuptorul nu este suficent de rezistent incat sa tina la 400-500 grade, s-ar putea sa apara probleme. In cazul meu a aparut o gaura in tabla, in partea inferioara.
Acum imi caut un alt cuptor, clar fara piroliza. Oscilez intre Hansa si Electrolux...imi poate recomanda cineva ceva?

Admin spunea...

Incercati un Electolux.