10 dec. 2014

Topul electrocasnicelor la consumul de energie electrica

In ultima perioada, apar diferite stiri care sa impinga consumatorii sa ia electrocasnice cu o clasa energetica cat mai buna. Insa acest demers care poate parea initial ecologic are in spate interese mari ale marilor producatori de electrocasnice.

Asadar, conform unor topuri ai celor mai mari consumatori, apare pe primul loc masina de spalat rufe apoi frigiderul sau combina frigorifica. Este o informatie total falsa. Spre exemplu, daca folosesti timp de o ora fierul de calcat, acesta consuma cat un frigider timp de 10 zile. In cazul uscatorului de par situatia este aceeasi. Nu luam in calcul aparatele de incalzire electrica, cum ar fi caloriferele pe ulei, convectoarele aerotermele cu un consum de 2 kw pe ora, echivalent cu consumul masinii de spalat la 5 utilizari. 

Cel mai mare posibil consumator de energie electrica ar fi spre exemplu plita electrica incorporabila care poate ajunge la 5-5,5kw pe ora. Aceasta ar putea fi intradevar in top.

Ce se intampla de fapt? De unde acest interes pentru ecologie?! Putini stiu ca diferenta la o masina de spalat spre exemplu de consum de la clasa A la A+ este de 10%. Tradus in cost, 10% dintr-un consum mediu de 0.8kw pe ora, ar insemna 0,08kw, adica la 100 de ore de spalare economisesti 8kw *60 de bani, adica 5 lei. Interesul provine insa ca pentru acest consum foarte putin optimizat costurile electrocasnicelor sunt cu 20 pana la 30% mai mari. Adica la o masina de 1000 de lei cu aceleasi caracterisitici, acelasi brand platesti 300 de lei in plus. Un calcul contabil simplu iti arata ca vei amortiza aceasta diferenta de pret in fix 60 de ani, daca folosesti masina 100 de ore pe an.

Asadar, toti marii consumatori de energie din locuinta, consuma mult pentru ca nu s-au inventat tehnologii, sau nu se doreste acest lucru. Diferenta mare de consum este de la clasa B la clasa A, unde consumul este dublu, plusurile dupa A, fiind nesemnificative si nu trebuie sa devina un criteriu prioritar asa cum se incearca prin manipulare ca sa devina.