13 mar. 2015

Clasa emisiilor de praf la aspiratoare

Cu siguranta un criteriu din ce in ce mai important in alegerea aspiratorului, modul in care aspiratorul filtreaza aerul cu praf trecut din incapere prin aspirator, a primit incepand din a doua jumatate a anului trecut si o clasa de emisie, pentru a fi mai usor utilizatorului sa aleaga un aspirator bun din acest punct de vedere. Aceasta clasa de emisie a prafului a coincis cu introducerea clasei energetice si a reglementarilor privind consumul de energie, care a plafonat puterea maxim nominala la 1600W. Deci, nu veti mai gasi in curand aspiratoare cu o putere nominala mai mare, in comert mai ramanand doar produsele din stocuri vechi. 

Scaderea consumlui nu s-a facut oricum, marii producatori concurandu-se deja in ceea ce priveste puterea de absortie, noile modele de varf, apropiindu-se de puterea de absortie a unui "clasic" de 2400w, desi consumul s-a limitat in unele cazuri si la 750W. Cu alte cuvinte, a crescut randamentul, consumul de energie este mai mic, puterea de aspiratie poate fi in unele cazuri asemanatoare.

Clasa emisiilor de praf se regaseste asadar in partea stanga, undeva la mijlocul fisei energetice, cea mai eficienta fiind notata cu A, iar cea mai putin eficienta cu G. In general, modelele cu sistem de filtrare HEPA sau EPA au clasele de emisie A sau B, aceste filtre fiind cele mai performante de pe piata.

In concluzie, recomandarea noastra atunci cand sunteti interesat de schimbati aspiratorul si nu doriti sa va intoarca praful inapoi in locuinta optati pentru o clasa mai buna de emisie a prafului,

3 comments:

Sergiu spunea...

Care este cel mai bun aspirator cu sac?

Parere despre aspiratorul beko spunea...

Mi-am luat un aspirator de la beko, fara sac, cu clasa B de eficienta pe covoare si aspira foarte bine. Pret 400 de lei.

Adelin spunea...

un fultru Hepa 10 ce clasa de filtrare are la aspiratoare?